PKN
Protestantse Gemeente te Dinther c.a.
 
kerkklokje juni / juli '24 kerkklokje juni / juli '24
PROTESTANTSE GEMEENTE
 TE DINTHER C.A


JUNI - JULI 2024



‘t Kerkklokje

50e jaargang nr. 3
Verschijningsdatum 1 juni 2024
Volgende nummer 6 augustus 2024
Kopij inleveren vóór 20 juli 2024

KERKDIENSTEN
Zo 2 juni              Pastor J. Lankhaar
                                               Koffie na de dienst
Zo 9 juni              Pastor H. de Bruijn
                                               H. Avondmaal
Zo 16 juni            Ds. W. Roseboom
Zo 23 juni            Pastor J. Bron
Zo 30 juni            Ds. E. de Waard
Zo 7 juli                                Pastor H. de Bruijn
                                               Koffie na de dienst
Zo 14 juli              Pastor W. van der Wouw
Zo 21 juli              Pastor M. Spoelstra
Zo 28 juli              Pastor R. Baars
Zo 4 aug               Pastor P. Molenaar
                                               Koffie na de dienst




Alle diensten beginnen om 10.00 h, tenzij anders aangegeven.
U kunt de diensten ook thuis volgen via de livestream – de link naar de stream kunt u vinden op de website van de kerk.

ALGEMENE GEGEVENS
PROTESTANTSE GEMEENTE TE DINTHER C.A.
KERKSTRAAT 2, 5473 GN HEESWIJK-DINTHER.
Website: http://dinther.protestantsekerk.net/

Predikant            H. de Bruijn                                       06-12314915
                               Email: hjbruijn1981@kpnmail.nl
               
Van de Pastor
Overdenking n.a.v. Marcus 1: 4-12 Jezus wordt gedoopt door Johannes
Vanaf Juni vervolgt het oecumenisch Leesrooster weer in grote lijnen het evangelie van Marcus. In de diensten dat ik zelf voorga, gebruik ik dit ook vaak als leidraad. De evangelist Marcus is het kortste evangelie van het viertal. Kort en bondig verteld Marcus het levensverhaal van Jezus met zijn eigen accenten. In tegenstelling tot de andere evangelisten begint Marcus zijn evangelie niet met de geboorte van Jezus. Marcus start zijn evangelie met de doop van Jezus. We lezen niets over Zijn geboorte of jongere jaren.
Velen van ons kunnen wellicht hun eigen doop niet herinneren. De meeste van ons zijn als kindje klein gedoopt. Zelf ben ik mijn ouders ook dankbaar dat zij indertijd die keus voor mij hebben gemaakt. Wel kunnen we ons vaak nog goed herinneren de doop van onze eigen kinderen en/of kleinkinderen, de doop van familieleden of van medegemeenteleden. Een doopdienst is altijd een feestelijk gebeuren.
Jezus is niet als kind gedoopt. Wel is Hij op jonge leeftijd besneden. Waar Marcus overigens ook geen enkel woord over schrijft. Nee, Marcus start met de beschrijving van de doop van Jezus. Dit moet wel een heel bijzonder gebeuren zijn geweest. Zo heeft Marcus dat zelf ook ervaren dat valt wel op aan de manier waarover hij erover schrijft.
Jezus kwam naar de Jordaan als volwassen man bij Johannes de Doper met de vraag of hij Hem wilde dopen. Het zal je maar gebeuren dat de Zoon van God naar je toekomt met de vraag om gedoopt te worden. Wie ben ik, wie zijn wij dat we de Zoon van God zouden mogen dopen?
God laat hier maar weer opnieuw zien dat Hij ‘gewone’ mensen in Zijn dienst kan en wil gebruiken. Jezus Hij werd gedoopt door Johannes en nadat Hij gedoopt was bevestigde de Vader dat Hij Zijn Zoon is. De hemel scheurde open, een onvergetelijk gebeuren moet dat zijn geweest! De Geest kwam als een duif neerdalen. Jezus is Zijn geliefde Zoon, in Hem vindt Hij vreugde.
Die vreugde mag er nog steeds zijn als er kinderen of volwassenen gedoopt worden. Ja, ook als volwassenen kun en mag je je laten dopen! Afgelopen jaar waren er in de Paasnacht in Oosterhout 2 volwassenen die het verlangen hebben gekregen om gedoopt te worden. Waarvan ik er 1 persoonlijk ook goed ken. Het werk van Gods Geest gaat door. Met Pinksteren is Zijn Geest over de aarde uitgestort en wereldwijd zien we nog steeds kinderen/ouders, jongeren, volwassenen en ouderen die het verlangen krijgen op gedoopt te worden. Gedoopt te worden in de naam van de Levende, Vader, Zoon en Heilige Geest. Laten we ons dan maar in de komende zomerperiode ook door deze Geest leiden. Want Hij wil ook onze Hemelse Vader zijn en ons als Zijn kinderen aannemen.

Terugblik
Voorlopig zijn alle feestdagen weer even achter de rug. In het vorige Kerkklokje blikten we op de valreep nog even terug op Pasen. Ook de afgelopen periode mochten we weer stilstaan bij een paar bijzondere momenten. Twee daarvan wil ik er nog even uitlichten: Bevrijdingsdag en Pinksteren

Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag viel dit jaar op een zondag. Bevrijdingsdag heeft weliswaar geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog.  Op de zondagen in de Paastijd stond de Paasboodschap van bevrijding van dood en duisternis, en de opstanding in nieuw leven centraal – het losgemaakt worden van duistere krachten die de mens in de greep houden, en de nieuwe toekomst die aangebroken is. Het gedenken van de bevrijding van een Wereldoorlog staat daar dichtbij. Heilsgeschiedenis en daadwerkelijke mensengeschiedenis zijn namelijk altijd met elkaar verweven.

Pinksteren
Pinksteren is misschien wel 1 van de lastigste te begrijpen feest binnen het Christendom. Bijna 2000 jaar geleden is de Geest die uitgaat van de Vader en de Zoon aan ons mensen gegeven. God wil door Zijn Geest in ons wonen. Ons lichaam mag een tempel zijn van de H.G. De Geest van God die ons de weg wil wijzen door het leven. Het leven dat soms erg complex kan zijn met alle zorgen. Grote zorgen en kleine zorgen.

Op verzoek na de dienst nog even geposeerd 😉 De Pinksterkleuren kwamen deze ochtend erg mooi uit met de liturgische bloemschikking zo onder het kruis in de kerk.



Op deze zondag genoten we weer van een prachtige bloemschikking uit de hand van Corrie Versluis:

Bij de schikking hoort de volgende tekst:
Op de 50e dag na Pasen vierden we dat de leerlingen de Heilige Geest ontvangen. Twee grote handvormige bladeren: wij worden gedragen door de Geest. Rode Anthuriums als vurige tongen. 7 vlammende rozen symboliseren het getal van de volheid. De rozen staan voor de liefde, de taal van de Geest, waardoor wij het werk van Jezus mogen voortzetten. Het gras wat al in beweging is bij een zuchtje wind, meebuigt, maar niet knakt.
Fluister het mij in, Heilige Geest:
Ik zal het goede denken.

Spoor mij aan, Heilige Geest:
ik zal het goede doen.

Verlok me, Heilige Geest:
Ik zal het goede vasthouden.

Bescherm me, Heilige Geest:
Ik zal het goede nooit verliezen.

(toegeschreven aan Aurelius Augustinus)

Een geslaagde actiedag
Op dinsdag 14 mei mochten we samen genieten van een geweldige ‘Palet in Actiedag’. Deze dag heeft een prachtig bedrag opgeleverd voor Kinderhulp HDL Lichtpunt. Het uiteindelijke bedrag dat is opgehaald bedraagt: € 5561,90.

Dit bedrag is over de twee voorgenoemde doelen verdeeld. Het Lichtpunt heeft het mooie bedrag van € 2780,95 ontvangen van basisschool ’t Palet. Op woensdag 22 mei heeft Lichtpunt dit uitgereikt gekregen.



Vooruitblik
Ondanks dat er geen feestdagen in het vooruitzicht zijn vinden er de komende periode toch een tweetal ‘bijzondere’ diensten plaats.

De eerste ‘bijzondere dienst is op zondag 7 juli. Dan zal het koor ‘Multiple Voice’ uit Oosterhout een muzikale bijdrage komen leveren in de dienst. Het koor zal een aantal liederen zelf zingen, maar ook in wisselzang met de gemeente. Het belooft een mooie muzikale zangdienst te worden met o.a. liederen uit de traditie van Iona en voor ons misschien (nog) wat onbekende liederen uit het liedboek.

De tweede ‘bijzondere’ dienst zal op zondag 1 september plaatsvinden. Deze keer niet in onze vertrouwde kerk. We zijn weer welkom op de inmiddels ook vertrouwde Abel Hoeve. Fijn dat we opnieuw welkom zijn bij Abel, Angela en de kinderen: we zien ernaar uit! Die zondag zal het gospelkoor ‘Haeel Immanoe’ uit Brakel een muzikale bijdrage leveren. Het koor zal voor en met ons een aantal liederen zingen. Ze zien ernaar uit om deze zondag op de boerderij te komen zingen. Ook op deze zondag staat de zang weer centraal. Zelf zal ik stilstaan bij het nieuwe jaarthema: ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’




Gespreksmiddag: Veelkleurigheid van de kerk
Op donderdagmiddag 27 juni zal er in De Ark een gespreksmiddag zijn met als onderwerp ‘Veelkleurigheid van de kerk’. De middag start om 14.30 uur. U/jij bent van harte welkom!

Vaak realiseren Nederlandse christenen zich niet dat er enorm veel christenmigranten in Nederland wonen: sommigen al enkele generaties, maar een groot deel van hen nog relatief kort. Hun aantal bedraagt ca. 1,2 miljoen hier in Nederland - tegenover ca. 1,5 miljoen leden van de Protestantse Kerk in Nederland. Een bemoedigend gegeven! De aanwezigheid in ons land van zo ontzettend veel medegelovigen uit allerlei windstreken is een groot geschenk aan ons, christenen die hier al langer leven: een verrijking van ons geloofsleven en van ons mens-zijn.

Het is belangrijk ons te realiseren dat het christendom in oorsprong geen Westerse godsdienst is, maar dat het zijn wortels heeft in het Nabije Oosten. Ook de Bijbel is sterk Oosters gekleurd. Dit heeft gevolgen voor hoe we de Bijbel kunnen/ zouden moeten uitleggen. Verder is het goed te beseffen dat het christendom eeuwen eerder aanwezig was in Azië en (Noord-)Afrika dan in ons deel van Europa. Wij hebben de Bijbel en het christelijk geloof ontvangen via anderen!

Kortom een mooi onderwerp om met elkaar over in gesprek te gaan!

Voorbeden
Heeft u/heb jij persoonlijke punten van gebed en/of dank voor de voorbeden? Laat het mij (Henco) gerust weten per mail/telefoon of spreek mij gerust aan voor de dienst. Als er die zondag een gastvoorganger is mag de voorbede graag schriftelijk worden doorgegeven aan de dienstdoende voorganger of koster. Dan kunnen uw en jouw voorbeden ook een plaats krijgen in de dienst.


Agenda:
Donderdag 20 juni: Koffiemiddag in de Ark 14.30-16.30 uur.
Donderdag 27 juni: Gespreksmiddag ‘Veelkleurigheid van de kerk’.
Zondag 7 juli: Het koor ‘Multiple Voice’ uit Oosterhout komt een bijdrage leveren aan de dienst.
Donderdag 18 juli: Koffiemiddag in de Ark 14.30-16.30 uur.
Zondag 1 september: Gemeentedag op de Abels Hoeve in Heesch m.m.v. het gospelkoor ‘Haeel Immanoe’ uit Brakel.



Ik ben benieuwd wie er als eerste met de oplossing van de puzzel komt, er is een prijs mee te winnen! Laat de uitkomst maar weten per mail of telefoon aan Henco
Ontvang allen een hartelijke groet,
Henco de Bruijn, mede namens Gerdien, Maarten en Alinda

Uit de kerkenraad ....

Bij het koffiedrinken na de dienst op zondag 5 mei was er een traktatie van Jan Breddels omdat hij wegens verhuizing afscheid neemt van onze gemeente. Sinds Jan een jaar of 2 geleden in onze gemeente kwam hebben we hem leren kennen als een vriendelijk en zeer betrokken gemeentelid. Om hem in zijn nieuwe woonplaats nog eens te herinneren aan de tijd die wij samen mochten zijn is hem de Paaskaars uit 2023 meegegeven.

Op 21 mei was er weer een kerkenraadsvergadering. Eén van de agenda onderwerpen was de verdeling van de taken van Mariet Buijs, die na bijna 25 jaar afscheid stopt met haar kerkenraadswerk. Naar aanleiding van mijn oproep in het vorige nummer van Kerkklokje heeft Adri Heij aangegeven dat zij het verzendklaar maken van ons kerkblad wel wil overnemen van Mariet. Daar zijn we erg blij mee!
Omdat zich niemand heeft gemeld om het scribaat over te nemen, heeft Willem Wijmenga aangegeven dat als daar niemand voor wordt gevonden hij bereid is om dat op zich te nemen (naast het werk dat hij doet als kerkrentmeester). Ook daar zijn we erg blij mee.

Dat betekent dat er nog 2 taken van Mariet zijn waarvoor we nog zoekende zijn naar een opvolger:
 
  • Het komt ca. 4 keer per jaar voor dat er een PKN lid in onze gemeente komt wonen. Wij willen die mensen dan verwelkomen, en wat vertellen over onze Protestantse Gemeente. Voor die bezoeken zijn we nog op zoek naar iemand die dat zou willen doen.
  • Elk jaar moet er een preekrooster worden opgesteld om ervoor te zorgen dat er elke zondag iemand bij ons voor gaat. Dat is een heel gepuzzel omdat wij voor bepaalde data voorgangers zoeken, en de voorgangers maar op bepaalde data beschikbaar zijn. Mariet heeft dit jarenlang gedaan, maar wie zou dat nu van haar willen overnemen?

Een ander onderwerp dat op de agenda stond betrof het verzoek van de Generale Synode om ons standpunt kenbaar te maken over een voorgenomen wijziging in de Kerkorde (ongenuanceerd gezegd: het wetboek van de PKN). De voorgenomen wijziging gaat over de regels die voorschrijven of, en hoe, een ambtsdrager kan terugkeren in het ambt nadat hij of zij is geschorst (bijvoorbeeld na seksuele misdraging). De huidige regels geven ruimte voor een tweede kans, maar dat is een lange en moeilijke weg. Dat dit ook een bijna onbegaanbare weg is blijkt wel uit het feit dat het de afgelopen 20 jaar maar één keer is voorgekomen dat iemand die weg is gegaan. De Synode wil de kerkorde nu zodanig wijzigen dat de mogelijkheid tot terugkeer in het ambt volledig wordt afgesloten.
Tijdens onze vergadering is dit onderwerp uitgebreid besproken, en hebben we uiteindelijk geconcludeerd dat wij tegen de voorgestelde wijziging zijn. Het belangrijkste argument daarvoor was dat Christus mensen altijd een tweede kans geeft. Ook de seculiere maatschappij waarin wij leven doet dat door mensen na hun straf te ondersteunen bij resocialisatie en door zelfs levenslang veroordeelden uitzicht te geven op vervroegde vrijlating. Het zou dan afkeurenswaardig zijn als de Protestantse Kerk in Nederland mensen een tweede kans zou ontnemen. Deze reactie is dan ook als zodanig teruggekoppeld naar de Synode, waarbij wij hopen dat dit zal bijdragen tot intrekking van het voorstel tot wijziging.

Met vriendelijke groet,
Jelle Nieuwland
(Voorzitter kerkenraad)


Koffiedrinken in de Ark


Vindt u het gezellig om samen koffie te drinken, en te ‘buurten’ ?

Elke 3e donderdag van de maand is dat mogelijk van 14:30 tot 16:30 uur in De Ark, achter onze kerk (Kerkstraat 2). 

Komende keren: 20 juni en 18 juli


Boekentip

Mijn Bijbelverhalen
Tom Wright – geïllustreerd door Helena Perez Garcia
Uitgeverij Jongbloed Christelijke Media te Leeuwarden (2024)

Soms ontdek ik een boek waar ik erg enthousiast over word en dat wil ik met jullie delen.

Er zijn kinderbijbels in veel vormen en zij bevatten meestal de bekendste delen uit de geschiedenis en verhalen. Deze schrijver is er met deze kinderbijbel in geslaagd om daarin een lijn te laten zien. Vanaf het begin van de schepping in Genesis, over de tijd dat God in de woestijn in de tabernakel en later in de tempel in Jeruzalem bij zijn volk woonde, hoe God vervolgens in Jezus en in de Geest onder ons woont tot aan uiteindelijk de tijd dat ‘de tent van God bij de mensen is en Hij bij hen zal wonen’ (Openbaring 21:3).

Tom Wright is een Brits Anglicaans theoloog en hedendaags nieuwtestamenticus en opa. Deze kinderbijbel, geschikt om voor te lezen vanwege de mooie illustraties en om zelf te lezen, bevat 140 verhalen, half om half Oude en Nieuwe Testament, met daarbij korte verwijzingen: ‘Waar staat dit in de Bijbel?’ en ‘Welk verhaal heeft hiermee te maken’ om zo verhalen aan elkaar te verbinden. Een prachtig en goed doordachte kinderbijbel over ‘het grote verhaal van Gods plan om de wereld zijn thuis te maken, en hemel en aarde tenslotte weer bij elkaar te brengen’.

Christa Neefjes



Van de kerkrentmeesters
Hoewel binnenkort de zomer al weer aanbreekt zijn de kerkrentmeesters druk met het voorbereiden van de komende activiteiten binnen onze gemeente.

Koffiedrinken
Op donderdagmiddag 20 juni a.s. is het van 14.30 uur tot 16.30 uur weer koffiedrinken in De Ark.
U bent van harte welkom.

Gemeentedag op de Venhof
Op 1 september a.s. hopen we weer onze gemeentedag te houden op het vertrouwde adres op de Venhof:
De Abels Hoeve, Brugstraat 3 te Heesch.

Er zijn geen kosten om deel nemen aan de gemeentedag en u hoeft zich niet aan te melden. Wij hopen dat u allen komt.
U bent van harte uitgenodigd welkom om deze dag mee te maken.

Het programma is als volgt:
 9.30  Ontvangst
10.00  Kerkdienst in de schuur
11.00  Koffie met krentwegge
13.00  Vertrek (carpooling) naar De Waterbuffelboerderij van de familie van den Hurk, Droevendaal 2 Heeswijk- Dinther
13.30  Ontvangst en rondleiding bij de waterbuffels
14.30  Koffie met gebak
15.00  Terug op de Abels Hoeve
16.00  Barbecue
Sluiting als de laatste weggaat.

Open Monumentendag 15 september 2024
Op 15 september is het weer open monumentendag.
Onze kerk heeft twee rijksmonumenten, te weten de pastorie (bouwjaar 1789) en het kerkgebouw (bouwjaar 1843). Daarnaast staat in de tuin van de kerk een prachtige beuk, een monument, en wel een gemeentelijk monument.
Op 15 september is het kerkgebouw na afloop van de dienst vanaf 11.15 uur tot 17.00 uur open voor bezichtiging.
Vorig jaar kwamen er 53 bezoekers een kijkje in de kerk nemen. De pastorie is binnen niet te bezichtigen.

Om de bezoekers welkom te heten zoeken we twee of drie vrijwilligers die als gastvrouw/gastheer op die middag willen optreden. De bezoekers krijgen geen koffie of thee omdat dit op een andere locatie wordt aangeboden, maar kunnen bijvoorbeeld wel van het toilet gebruik maken. Ook kunnen de gastvrouw/ gastheer vragen beantwoorden en wat over het kerkgebouw en de geloofsgemeenschap vertellen.
Vrijwilligers voor de hele middag of een gedeelte van de middag gelieven zich aan te melden bij kerkrentmeester Jaap Versluis (tel. 06 -21145472).

Kosterteam
In het vorige kerkklokje is in verband met de verhuizing van koster Harry Vos een oproep gedaan om het kosterteam uit te breiden met enkele vrijwilligers.
Dit heeft een mooi resultaat opgeleverd, zodat het team nu bestaat uit vier kosters:
Twee dames: Leni Romein en Erna van den Berk en twee heren: Harry Vos, Abel Buijs.
Fijn dat dit zo goed is opgelost; hartelijk dank daarvoor.

Zo is er ook in de zomermaanden genoeg te doen in onze kerk.
Namens de kerkrentmeesters wens ik u een hele fijne zomer(vakantie).
Jaap Versluis

Andante Cantabilé
In dit nummer van het Kerkklokje sta ik stil bij het kerkorgel.
Het orgel is een mechanisch klavier/pedaal instrument met een mechaniek (blaasbalg) dat lucht onder druk zet, in een windlade verzamelt en via de organist door toets en pedaalbediening een of meerdere pijpen tot klinken brengt. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het technisch ook.
Elke zondag wordt het orgel als vanzelfsprekend gebruikt in de eredienst. De organist begeleidt de samenzang op klavier en pedaal en speelt soms een werk solo. Grotere orgels worden ook gebruikt voor concerten met programmering vanuit een enorm aanbod van orgelmuziek in diverse stijlen.
Gelukkig is het orgelbestand in Nederland omvangrijk.
De organist kiest uit de registers (die orgelpijp-klankgroepen aansturen) voor een passende muzikale verklanking.
De register-keuze bepaalt immers de klankkleur van het orgel.
Er zijn diverse pijplengtes, uitgedrukt in voeten, 8 voet is een standaard, 4 en 2 voet en hoger klinken in de hogere tonen, 16 en 32 voet (meestal pedaalregisters) klinken in het basgebied van het toonscala.
Zo kan een lofpsalm kan best wat volume gebruiken, maar bij een gebed of thematisch lied kan zacht volume vereist zijn.
Nu is ons Dintherse orgel vrij klein, het beschikt over 3 en ½ register. Als organist moet je daarbij waken voor eentonig-
heid en dat vraagt soms om een beetje fantasie.
De concertorganist daarentegen komt soms handen (en voeten) te kort. Daarom zijn er vaak z.g. registrators (ook muziekmuizen genoemd) aanwezig, die de bladmuziek op het juiste moment omslaan en registers open of dicht zetten. In de orgelkast vindt er op bepaalde momenten een groot aantal mechanische handelingen plaats die het instrument ook kwetsbaar maken. Op dit moment kost een orgel bouwen ongeveer € 12.000,- per register. Het wordt immers voornamelijk door tijdrovend en zeer precies ambachtelijk handwerk tot stand gebracht.
De vaak fraai bewerkte orgelkast, het plaatsen van de pijpen, het verbinden van pijpen met de registerkanalen (abstracten) en nog veel meer; het is allemaal ambachtelijk en tijdrovend.
Zo is ook het stemmen een kostbare zaak, omdat alle registers met elkaar verbonden moeten kunnen worden zonder vals te klinken.
Een stembeurt van een groot orgel, zoals bijv. in de St-Jan in Den Bosch kost ca. € 10.000,- omdat er zo ontzettend veel pijpen in zijn die allemaal gelijkwaardig op toon moeten klinken. Niet alle orgels hebben dezelfde stemming, dat maakt samenspel met andere instrumenten soms moeilijk.
Het orgel wordt ook wel een ‘managersinstrument’ genoemd, omdat de organist zelf de bediening en klankkeuze bepaalt naar inzicht en muzikale kennis.
Het orgel zoals wij dat kennen stamt uit de 13e eeuw.
De oervorm van het orgel (een klaviertje met 9 stemmen bijv. stamt uit de 9e eeuw na Christus en is als fluit eigenlijk nog ouder via de Griekse mythologie (uitbouw van de pansfluit).
Het werd met handbediende blaasbalgen van lucht voorzien, later (in de tijd van Bach) door orgeltrappers en tegenwoordig met behulp van een elektrische luchtpomp. Ten tijde van de kerkhervorming en de common wealth periode in Engeland (Olivier Cromwell – puriteinse periode) zijn er veel orgels verdwenen omdat ze verboden waren.
Ook Calvijn was geen voorstander van het orgel; hij vond dat de Bijbelse boodschap erdoor werd weggedrukt.

Ontwikkelingen rond de orgelbouw
De feitelijke orgelbouw is op gang gekomen tijdens de periode waarin grote kerken en kathedralen gebouwd werden, omdat er geen (geluidstechnische) middelen waren om een dragende begeleiding in die enorme ruimtes te kunnen bieden. Bekende orgelbouwers: Flentrop, van Vulpen, Marcussen (DK), Pels & Van Leeuwen, Robustelli e.a.
De NCRV heeft in de vorige eeuw de organist Jan Zwart ingeschakeld voor radioconcerten die zeer populair waren.
Daarin werden vooral bewerkingen van Psalmen en gezangen vertolkt met een sterk emotioneel karakter.
Tegenwoordig is er wisselende belangstelling voor orgelbespelingen. Het orgel verliest ook haar functie door de groeiende secularisatie en de kerksluitingen als gevolg daarvan.
De meeste conservatoria leiden ook geen organisten meer op. In de PKN-kerken is maar 17% van de organisten opgeleid als kerkmusicus. De overige ‘orgelspelers’, waartoe ik mijzelf ook reken, zijn goedwillende amateurs.
Trouwens ook zij die het pianospel beheersen kunnen ook wel als organist acteren. De verschillen tussen beide instrumenten zijn vrij gemakkelijk te overbruggen als is er verder wel een beetje lef nodig…
Onze organiste (pianolerares Marie-Astrid) gaf het goede voorbeeld.
Kortom: we zijn blij dat ons kleine orgel nog altijd door voldoende handen en voeten wordt bediend, maar wat meer back up zou handig zijn.
Uw organist, Dick Boerefijn

Van de diaconie

Bijzondere collectes

30 juni                  Collecte Werelddiaconaat           Kerk in Aktie
De opbrengst van deze collecte gaat naar Moldavië en is bestemd voor zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen.
Van harte aanbevolen!

11 augustus       Collecte Zomerzending                 Kerk in Aktie
In Pakistan vormen christenen een kleine minderheid. Veel christenen hebben te maken met discriminatie en krijgen regelmatig kritische vragen over het geloof.
Kerk in Aktie steunt een bijbelschool, die hen door middel van trainingen meer over de Bijbel leert en ook laat zien hoe je je als christen staande houden in de maatschappij. Jaarlijks doen ruim zesduizend mensen aan deze trainingen mee.
Onder hen zijn veel jongeren.


Opbrengst bijzondere collectes:

5 mei                     Collecte noodhulp                          € 90,00

19 mei                  Collecte Pinksterzending             € 58,20




De zondagse bloemengroet ging naar:

April:
Mevr. E. Versluis-Dobbelsteen                                 dank
Dhr. D. Vrijhoff                                                               verjaardag
Dhr. E. van Uden                                                            verjaardag
Dhr. W. Schagen                                                             verjaardag
Mevr. E. van Eijsbergen-Magnin                                             verjaardag
Mevr. E. van den Berk-Poppes                                verjaardag

Mei:
Dhr. J. Versluis                                                                 verjaardag
Dhr. R. Haveman                                                            verjaardag
Dhr. H. Juijn                                                                      verjaardag
Mevr. J. Wessels Boer-Vroon                                   beterschap
Fam. van Leeuwen-Slappendel                                               35j huwelijk
Dhr. K. Morcus                                                                verjaardag
Mevr. J. Wessels Boer-Vroon                                   verjaardag
Mevr. E. Hagens-Kievit                                                verjaardag
Dhr. P. Romein                                                                verjaardag


Namens de diaconie, Liesbeth van Eijsbergen



 

 
terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 08-09-2024 om 10.00 uur
meer details

Kerk gesloten op zondag 15 september
datum en tijdstip 15-09-2024 om
meer details

Open Monumentendag 15 september
datum en tijdstip 15-09-2024 om Na de dienst
meer details

koffiedrinken in de Ark
datum en tijdstip 19-09-2024 om 14.30
meer details

 
kerkklokje aug / sept '24
meer
 
kerkklokje juni / juli '24
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.