PKN
Protestantse Gemeente te Dinther c.a.
 
kerkklokje febr /mrt 2025 kerkklokje febr /mrt 2025
PROTESTANTSE GEMEENTE
 TE DINTHER C.A.





FEBRUARI - MAART 2025



‘t Kerkklokje

51e jaargang nr. 1
Verschijningsdatum 8 februari 2025
Volgende nummer 5 april 2025
Kopij inleveren vóór 22 maart 2025

KERKDIENSTEN
Zo 9 feb               Pastor P. Molenaar
Zo 16 feb            Pastor H. de Bruijn
                                               H. Avondmaal
Zo 23 feb            Ds. E. de Waard
Zo 2 mrt              Pastor H. de Bruijn
                                               Koffie na de dienst
Zo 9 mrt              Nog in te vullen
Zo 16 mrt            Pastor H. de Bruijn
                                               Oecumenische dienst
                                               St. Antonius van Paduakerk Loosbroek
                                               Aanvang 9.30h
Zo 23 mrt            Pastor R. Baars
Zo 30 mrt            Pastor J. Bron
Zo 6 apr               Pastor H. de Bruijn
                                               Koffie na de dienst




Alle diensten beginnen om 10.00 h, tenzij anders aangegeven.
U kunt de diensten ook thuis volgen via de livestream – de link naar de stream kunt u vinden op de website van de kerk.

ALGEMENE GEGEVENS
PROTESTANTSE GEMEENTE TE DINTHER C.A.
KERKSTRAAT 2, 5473 GN HEESWIJK-DINTHER.
Website: http://dinther.protestantsekerk.net/

Van de Pastor
Overdenking: Een mens leeft niet van brood alleen
Jezus door de duivel op de proef gesteld
1 Vervuld van de heilige Geest trok Jezus weg van de Jordaan. Hij werd door de Geest naar de woestijn geleid, 2 waar Hij veertig dagen bleef en door de duivel op de proef gesteld werd. Al die tijd at Hij niets, en toen de veertig dagen verstreken waren, had Hij grote honger. 3 De duivel zei tegen Hem: ‘Als U de Zoon van God bent, beveel die steen dan in een brood te veranderen.’ 4 Maar Jezus antwoordde: ‘Er staat geschreven: “De mens leeft niet van brood alleen.’’
Bij het verschijnen van ‘t kerkklokje leven we alweer toe naar de veertigdagentijd. De kersttijd ligt alweer even achter ons. De donkere dagen in deze winterperiode worden alweer langzaam wat langer en de zon laat zich op sommige dagen meer en meer zien. Voor velen denk ik wel zeer welkom!
Jezus trok zich terug naar de woestijn. Zijn bezoek aan de woestijn is niet onopgemerkt gebleven. De duivel heeft Hem gesignaleerd. De kans om Hem op de proef te stellen liet hij niet liggen. De duivel vroeg Hem dan om steen in brood te veranderen. In totaal heeft Jezus veertig dagen zonder voedsel te nuttigen in de woestijn doorgebracht. De duivel wilde met zijn arglistige plan daar gebruik van maken. Jezus als Zoon van God heeft toch de macht om brood in steen te veranderen. Later in de evangeliën lezen we ook over de vermenigvuldiging van de broden. Hier gaat Jezus niet in op het voorstel van de duivel. Jezus laat zich niet verleiden en laat zo zien dat Hij sterker is. Een sterk antwoord geeft Jezus: ‘De mens leeft niet van brood alleen’. Het was een bewuste keuze om niet te eten. Hij vaste en werd daarin gesterkt door Zijn hemelse Vader samen met de Geest die Hem naar de woestijn heeft geleid. Hij moest hier zijn. Dit was het plan van God. De verleiding van de duivel wist Hij te verslaan.
De veertigdagentijd staat ook voor ons weer voor de deur. Voor velen een periode van inkeer en jongeren en ouderen maken soms bewuste keuzen om veertig dagen minder te consumeren. Een sobere levensstijl te hanteren om zo dichter bij God te leven. En dichtbij jezelf te komen. Misschien wel een bezinningsmoment waar gaat het om in je leven. Wat is voor jou belangrijk. Welke plaats heeft God, de bijbel en het geloof in mijn leven. Nee, een mens kan niet leven van brood alleen. Wat heb je aan brood als er geen water/drinken beschikbaar is?
Jezus liet tegelijk ook zien dat Hij de Schrift kent. ‘Een mens leeft niet van brood alleen. Een mens leeft óók van alles wat de mond van de Heer spreekt.’ lezen we in Deuteronomium 8:3b.
‘Geestelijk’ voedsel en ‘lichamelijk’ voedsel beide belangrijk. Jezus koos er bewust voor om even het lichamelijke voedsel te ‘parkeren’ om zo sterker het ‘geestelijke’ voedsel te kunnen ontvangen.  Gezien de aardse weg die Hij nog te gaan heeft is dat geestelijke voedsel broodnodig.
Laten wij ons maar blijven voeden door beide lichamelijk en geestelijk voedsel. Om zo gesterkt je levensweg te gaan. En mochten er verleidingen op je pad komen ze gesterkt door het geestelijk voedsel ze van je af te houden. 




(lied 539) Jezus, diep in de woestijn, eenzaam en vol vragen,
voerde daar een zware strijd, veertig lange dagen.

Stenen nam Hij niet voor brood, Hij is niet bezweken,
ook al was de honger groot, voor zijn tegenspreker.

Jezus, diep in de woestijn, veertig lange dagen,
bleef het in de zware strijd met Gods woorden wagen.

 
Gespreksmiddagen
De laatste twee gespreksmiddagen dit seizoen komen er alweer aan: 13 februari en 13 maart. Alle middagen starten om 14.30 uur. Van harte welkom om hierbij voor het eerst of opnieuw aanwezig te zijn! De middag op 13 februari zal nog in het teken staan van ons jaarthema: Als nieuw… Leven in het licht van Gods Koninkrijk. Daarmee sluiten we dit thema af.
 
Tijdens deze vierde bijeenkomst (de laatste van de serie) gaan we deze zoektocht aan door ons te verdiepen in een gedeelte uit het Johannesevangelie. Met de bekende openingswoorden uit zijn evangelie ‘In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God’ zet Johannes de toon voor wat er daarna komt. Consequent beschrijft Johannes, vaak op bijna filosofische wijze, dat - met de komst van Jezus - God zelf onder de mensen is gekomen.

De laatste middag op 13 maart is een onderwerp wat uit de groep zelf naar voren is gekomen. We gaan met elkaar in gesprek over levenseinde, euthanasie en palliatieve zorg.



Voorbeden
Heeft u/heb jij persoonlijke punten van gebed en/of dank voor de voorbeden? Laat het mij (Henco) gerust weten per mail/telefoon of spreek mij gerust aan voor de dienst. Als er die zondag een gastvoorganger is mag de voorbede graag schriftelijk worden doorgegeven aan de dienstdoende voorganger of koster. Dan kunnen uw en jouw voorbeden ook een plaats krijgen in de dienst.

 

Terugblik – bijzondere diensten
Kinderkerstfeest: Traditiegetrouw was er op kerstavond 24 december weer het kinderkerstfeest in onze kerk. Fijn om dit met veel kinderen, ouders/verzorgers, familie en gemeenteleden te mogen vieren. 

Nieuwjaarsdienst
Tijdens de nieuwjaarsdienst is de kerkenraad weer herbevestigt voor de komende periode. Blij en dankbaar zijn we dat we met elkaar verder mogen bouwen aan de Protestantse Gemeente in Dinther c.a. In deze dienst hebben we ook afscheid genomen van Mariet. Ruim 24 jaar heeft Mariet met haar trouwe inzet onze gemeente als ouderling mogen dienen. Als verassing heeft Regina Ederveen de dienst verrijkt met haar harpspel.


Vooruitblik:
Kindernevendienst: Op eeuwigheidszondag (24 november) is er op verzoek ‘spontaan’ kindernevendienst tijdens de kerkdienst georganiseerd. Wat was het mooi om te zien dat daar dankbaar gebruik van is gemaakt! Daaruit is het idee naar voren gekomen om op de eerste zondag van de maand (ook de koffiezondag) kindernevendienst aan te bieden. Fijn dat hier ook gebruik van wordt gemaakt!
Op zondag 2 maart en 6 april is er weer kindernevendienst. Alle kinderen en ouders/verzorgers van harte welkom in onze kerk!
                               

Oecumenische viering:
Op zondag 16 maart is er weer een oecumenische viering gepland. Deze dienst zal in het teken staan van wereldgebedsdag. Dit keer zijn we welkom in de kerk van Loosbroek. Let op het tijdstip: 9.30 uur! Er is afgesproken dat we de reguliere tijd van de kerk aanhouden waar we de viering plannen.
                                                
Agenda
Donderdag 13 februari: Gespreksmiddag in de Ark aanvang 14.30 uur
Donderdag 20 februari: Koffiemiddag in de Ark 14.30-16.30
Donderdag 27 februari: Bijeenkomst Lichtpunt in de Ark 13.30 uur
Donderdag 13 maart: Gespreksmiddag in de Ark 14.30 uur
Zondag 16 maart: Oecumenische viering Wereldgebedsdag in Loosbroek 9.30 uur
Donderdag 20 maart: Koffiemiddag in de Ark 14.30-16.30

 

Kinderkerstfeest
Op kerstavond mochten we met een gevulde kerk samen het kinderkerstfeest vieren. Jong en oud(er) was naar de kerk gekomen om samen te vieren dat de Here Jezus als klein kind naar deze aarde is gekomen. We zongen liederen, gingen met elkaar bidden, luisterden naar het kerstverhaal en naar het vrije verhaal over Vadertje Panov, maakten muziek op de piano of andere muziekinstrumenten en genoten van de warme chocolademelk of glühwein met iets lekkers.  Iedereen bedankt voor zijn/ haar komst. Ook willen we Sanne, Antonie, Nico, Marie-Astrid, Henco en Gerdien bedanken voor de voorbereidingen en de invulling van het kinderkerstfeest.

Kindernevendienst
Iedere eerste zondag van de maand zal er tijdens de kerkdienst kindernevendienst worden gehouden. Wat eind 2023 begon als een proef, zal door het succes, worden voortgezet in dit jaar. Bij de invulling van de kindernevendienst maken we gebruik van Bijbel Basics. Hierbij wat informatie rondom Bijbel Basics:
Dit kinderdienst-materiaal is gemaakt door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Het NBG heeft veel kennis en ervaring op het gebied van theologie, bijbelwetenschap en pedagogiek.
We vinden het belangrijk om zowel de Bijbel als het kind centraal te stellen en serieus te nemen. Daarom werken we vanuit de volgende twee uitgangspunten:
- De Bijbel en de wereld van de Bijbel staan centraal: De verhalen in de Bijbel zijn heel krachtig. Zij vertellen zelf een verhaal, en worden van generatie op generatie doorgegeven.  In ons materiaal blijven we dicht bij de Bijbelverhalen. De hervertellingen voor de jongste groep sluiten aan bij de Bijbeltekst. Voor de oudste groep bieden we de Bijbeltekst uit de Bijbel in Gewone Taal aan.  We bieden extra informatie aan bij de verhalen en bij de tijd en de omgeving van de Bijbel. Zo kunnen de verhalen zelf tot de kinderen spreken.
- Het kind staat centraal: Kinderen kunnen zelf nadenken over Bijbelverhalen en hun betekenis. Ze hebben vaak al ideeën en vragen bij de verhalen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken en luisteren naar de kinderen: Wat vinden zij mooi of leuk? Waar zijn ze nieuwsgierig naar? Hoe denken zij over wat er in het verhaal gebeurt? Het is belangrijk kinderen serieus te nemen wanneer je met hen met de Bijbel aan de slag gaat.
Voor meer informatie: www.bijbelbasics.nl
Gerdien de Bruijn

Psalmenavond met Hanna Rijken ‘Samen zingen geeft ruimte’
Waar: Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5, Vught,
Wanneer: dinsdagavond 18 maart van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur. Van harte welkom!  Toegang €7,50, incl. koffie/thee


 Uit de kerkenraad
Op 2 januari hadden wij onze eerste kerkenraadsvergadering voor dit jaar. Tijdens die vergadering hebben we teruggeblikt op het Kinderkerstfeest op kerstavond. Het was wederom een mooie viering waarbij 21 kinderen aanwezig waren, vergezeld van hun ouders en/of grootouders. Op die avond is ook gemeld dat er dit jaar weer kindernevendienst is, vooralsnog op de eerste zondag van de maand. Fijn dat Gerdien die uitdaging op zich genomen heeft!
We hebben ook teruggeblikt op een andere traditie in onze gemeente, namelijk de viering op Oudjaarsavond waarbij Harry Vos voor gaat. Het aantal mensen was wat lager dan voorgaande jaren, maar met 16 aanwezigen was ook dat weer een mooie en intieme viering.
We hebben ook vooruitgeblikt op de viering van 5 januari waarin Mariet Buijs na 24 jaar afscheid nam als ouderling en waarbij de overige kerkenraadsleden herbevestigd zijn. We moesten oppassen om onze mond niet voorbij te praten want als verrassing voor Mariet had Jaap een harpiste uitgenodigd om de dienst feestelijk op te luisteren.



Na het vertrek van Mariet is de kerkenraad als volgt samengesteld:
  • Jelle Nieuwland (Ouderling, Voorzitter Kerkenraad)
  • Henco de Bruijn (Ouderling, Voorganger)
  • Harry Vos (Ouderling)
  • Liesbeth van Eijsbergen (Diaken)
  • Nico Ponsen (Diaken)
  • Jaap Versluis (Ouderling-Kerkrentmeester)
  • Willem Wijmenga (Ouderling-Kerkrentmeester, Scriba)
Gelukkig zijn alle functies nog bezet en voldoen we (nog net) aan de eisen die de Protestantse Kerk stelt aan een kerkenraad. Mocht u interesse hebben in een kerkenraadsfunctie dan hoor ik dat graag!

Met vriendelijke groet,
Jelle Nieuwland

Voorjaarsschoonmaak
Voor het schoonhouden van de kerk en De Ark maken wij gebruik van de diensten van een schoonmaakster. Door de beperkte tijd die daarvoor beschikbaar is kan niet alles aan bod komen.



Daarom willen we op zaterdag 15 maart van 10:00 tot 12:30 uur de kerk een goede schoonmaakbeurt geven.  Hoe meer mensen helpen, hoe meer we kunnen doen. Om 12:30 uur zorgen we voor een pan soep en broodjes. Aanmelden kan bij ondergetekende op jelle.nieuwland@gmail.com of
06-13597417.
Met vriendelijke groet, Jelle Nieuwland

Van de kerkrentmeesters

Begroting 2025
Van het Classicale College voor de Behandeling van Beheerszaken Noord- Brabant, Limburg en Réunion Wallonne (CCBB) is bericht ontvangen dat de ingediende begroting 2025 is goedgekeurd.
Dit betekent dat de kerkrentmeesters de volgens de begroting geplande uitgaven mogen uitvoeren.

Vloerbedekking
De vervanging van de vloerbedekking in De Ark is nu in gang gezet. Na ruim 25 jaar is dat zeker wel een keer nodig. Blijkbaar was het wel een goede kwaliteit, maar toch.
U zult binnenkort zien hoe het is opgeknapt.

Actie kerkbalans 2025
De Actie Kerkbalans 2025 is de afgelopen weken gehouden. Fijn dat er weer enkele nieuwe “lopers” zich bereid verklaard hebben mee te doen.  Alle gemeenteleden die zich hebben ingezet om de enveloppen rond te brengen en weer op te halen worden heel hartelijk bedankt.
Omdat nog niet alle retourenveloppen binnen zijn kan op dit moment nog geen uitsluitsel gegeven worden omtrent het bedrag dat is toegezegd. Dat komt een volgende keer.
Wel is het fijn dat al heel wat gemeenteleden per direct het toegezegde bedrag geheel of gedeeltelijk aan de kerk hebben overgemaakt.

Namens het college van kerkrentmeesters,
met een hartelijke groet, Jaap Versluis

Andante Cantabilé
In dit jaar zal ik u meenemen naar de belangrijkste episoden
uit de geschiedenis van de kerkmuziek, waarmee we aan het
werk gaan in deze en volgende edities van het Kerkklokje.
Ik begin in deze editie van het Kerkklokje met de Psalter,
ofwel de ontwikkelingen van het boek Psalmen.
Psalmgezang klonk al in de tempeldienst, al is onze bundel
van 150 Psalmen veel en veel later ontstaan.
Die bestaansgeschiedenis begint eigenlijk bij de z.g.
Psalmodie. Dat houdt in dat de toonvorming plaatsvond
vanuit en bij de Hebreeuwse verzen via een gemixt
Gregoriaans (De canon van de RK kerk door Paus Gregorius).
Toen na de neumen (Gregoriaans muziekschrift) plaats
maakte voor het nog steeds gehanteerde notenschrift, werd
er ook aandacht gegeven aan ritme, stijlvorming en ook de
muzikale expressie nam toe. Zowel taal als muziek zijn
levende cultuurfenomenen en die werden steeds belangrijker
bij de tonale toepassing (toonladders en stemming).
Zo kon in de middeleeuwen ook de meerstemmigheid (de z.g.
polyfonie) tot ontwikkeling komen en werden de melodische
elementen in de Psalmodieën steeds nadrukkelijker
toegepast. Dat brengt de Geneefse Psalter in beeld.
De Franse beroepsmusicus Louis Bourgeois (1523 – 1600)
zette de toenmalige ‘Psalmen’ als eerste volledig op muziek.
De Geneefse Psalter, als eerste variant op de Psalmodie werd
daarmee een feit. Deze Geneefse Psalter is van grote invloed
geweest op de verdere ontwikkeling van de Psalmen. Ook
Maarten Luther heeft daar veelvuldig gebruik gemaakt.
Trouwens de melodieën van Bourgeois zijn voor een groot
deel ontleend aan de Lutherse traditie. Natuurlijk zijn er ook
invloeden van volksmuziek geweest. Luther wilde immers de
gemeentezang stimuleren door gemak en sfeer in te brengen.​
Calvijn was ambitieus en zijn mening was dat de Psalmen de
harten van de mensen moesten raken. Dat gaf de prikkels om
naar nieuwe vormen, verfijningen en meerstemmigheid te
bevorderen.
Een belangrijke consequentie daarvan was de inzet van Petrus
Datheen. Hij heeft gewerkt aan verdere standaardisatie, die
veelal kritisch werd ontvangen in de kerkvergaderingen. Ook
in die tijd (lees het boek van Maarten ’t Hart over het
‘Psalmenoproer’ maar eens).
Hoe dan ook: de levensloop van de Psalmen ging niet vanzelf.
De meest recente berijmingen hebben trouwens ook veel
kritiek gekend, vooral over de inhoudelijke teksten; ofwel de
strijd tussen poëzie en Bijbelvastheid.
Tenslotte worden de huidige Psalmen (in het Liedboek voor
kerk en thuis) eigenlijk redelijk weinig gezongen.
Ook de duiding van Lied vind ik jammer, temeer omdat de
Psalmen zo’n lange traditie kennen.

Uw organist
Dick Boerefijn

In de volgende edities van het Kerklokje zal ik als
onderwerpen aanstippen:
-Passiemuziek
-De Venetiaanse school
-Anglicaanse kerkmuziek
-Reformatie en Contrareformatie
-Muziek na het concilie van Trente

Van de diaconie

Blik van dankbaarheid 2024
Zo tegen het einde van het jaar maken we weer de balans op. Hoe is het afgelopen jaar de Voedselbank in Veghel vergaan? En hoe gaan we het nieuwe jaar in?

Terugkijkend zien we dat voor iedereen de boodschappen in de winkel erg duur zijn geworden. Dat maakt het voor een grotere groep mensen moeilijker om hun maandelijkse boekhouding sluitend te krijgen. Daarom zijn we als Voedselbank Veghel e.o. weer heel blij met de inzet van uw geloofsgemeenschap. Dankzij de ingezamelde producten, de ‘liefdevolle blikken’, kunnen wij onze cliënten goed gevulde levensmiddelenpakketten meegeven. De lang houdbare producten die u heeft ingezameld zorgen ervoor dat we tot ver in het nieuwe jaar de mensen kunnen voorzien van een goede aanvulling op hun wekelijkse boodschappen. Het einde van de kostenstijging van voeding is nog niet in zicht. De landelijke Voedselbank Vereniging reageert hierop door de normen te verruimen om in aanmerking te komen voor voedselhulp.
Bij onze voedselbank is het aantal deelnemers het afgelopen jaar gelukkig stabiel gebleven. We werken nauw samen met de (gemeentelijke) instanties die mensen structureel helpen om uit een situatie van armoede of schulden te komen. Hierdoor kunnen mensen sneller weer zelfstandig verder.
Als het financieel moeilijker wordt lopen mensen namelijk ook kans om in de zogenaamde ‘psychologische armoede fuik’ te belanden. Dat wil zeggen dat iemand die schulden maakt of heeft, het gevoel kan krijgen de controle en regie over zijn/haar leven kwijt te raken. Waardoor men dingen gaat vermijden, bijvoorbeeld brieven en rekeningen niet meer open maakt. En korte termijn beslissingen gaat nemen. Wat weer kan leiden tot verergering van de situatie.
Wij zien bij Voedselbank Veghel e.o. steeds vaker mensen met een acute hulpvraag waarbij onmiddellijke actie vereist is. Ook dan proberen we om, naast het bieden van de directe noodhulp, deze mensen in contact te brengen met hulporganisaties en instanties die hen begeleiden om uit de fuik te kunnen stappen. Geen pakket zonder traject, dat is het beleid van Voedselbank Veghel e.o.
Graag sluiten we af met een blik vooruit. Het kan zijn dat u in het nieuwe jaar de Voedselbank in een nieuwe bus ziet rijden. De financiële donaties die wij vanuit uw geloofsgemeenschap mochten ontvangen zijn onder andere gebruikt voor deze nieuwe koelbus. Met deze bus kunnen wij weer jaren vooruit!
Hartelijke dank voor uw steun voor de deelnemers van onze Voedselbank. Het doet ons als vrijwilligers en bestuur goed te weten dat u ons een warm hart toe draagt. Wij wensen u en uw dierbaren mooie en gezellige dagen en een nieuw jaar met gezondheid en nieuwe mogelijkheden.

Met warme groet namen bestuur en vrijwilligers van Voedselbank Veghel e.o.
Jan Janssen

Een bericht uit Mali van Here Bugu
Een gelukkig 2025 toegewenst aan allen. Gister was het grote oudejaarskinderfeest. Ik stuur een paar indrukken. 6 busjes haalden en brachten honderden kinderen uit de dorpen over de zandpaden naar Here bugu en deze voegden zich bij de here bugu kinderen. Er werd gekoekhapt, zaklopen en eierenlopen, er waren lokale komieken, de vrouwen hadden 3 dagen en nachten de pakketten eten voorbereid met deegwaren, stokbroden, kip en rundvlees, sla en friet, alles buiten op grote vuren. Er waren bijna 500 kinderen, aan het eind van het feest vormden de jongeren een corridor waartussen de kinderen doorliepen en een etenspakket kregen, ook de peulen van here bugu die het heel zwaar hebben vanwege de vervolgingen kregen eten bezorgd, bij de spelletjes bestonden de prijzen uit suiker, spaghetti, thee e. d. Daphne en ik waren enige tijd online aanwezig. In het nachtelijk donker zijn alle kinderen weer veilig teruggebracht. Ook dat was geregeld met politie en leger. Sambé sambé, gelukkig nieuwjaar.


Een bericht van Uno Mas:
Beste donateurs, Nieuwsbrieflezers en overige geïnteresseerden, In Guatemala is de situatie, politiek gezien, redelijk stabiel met een president, die tenminste het vertrouwen van het overgrote deel van de bevolking geniet. Economisch gezien is het nog steeds dramatisch met een gemiddeld inkomen, dat als een van de laagste ter wereld, mag worden beschouwd. Gelukkig zijn grote natuurrampen de – met name arme – bevolking van Guatemala bespaard gebleven dit jaar.

Onze partner, Casa Sito, heeft een stabiel bestuur en daar profiteren vele studenten van mede dankzij Uno-Mas. Wij zijn jullie zeer erkentelijk dat wij dit, dankzij jullie, mogelijk kunnen maken; SPECIALE DANK hiervoor, oftewel in het sappige Vlaams: een dikke Merci!

Een andere partner, Brillo de Sol, waar Uno-Mas ook vele studenten financieel ondersteunde, heeft helaas een minder positieve ontwikkeling doorgemaakt, zowel financieel als op bestuursniveau. In samenspraak met Brillo de Sol USA hebben we helaas moeten besluiten de ondersteuning van de studenten niet te kunnen voortzetten in 2025. Het is afwachten hoe de gang van zaken zich ontwikkelt, maar dat het een fantastisch initiatief was, waar we vele jaren kinderen naar school hebben kunnen laten gaan, staat buiten kijf.

Dan hebben we ook nieuws te melden m.b.t. het bestuur van stichting Uno-Mas. Gezien de leeftijd van 2 van de 3 bestuursleden heeft het bestuur besloten, dat het wenselijk zou zijn, voor de continuïteit, om om te kijken naar een samenwerking met een organisatie, die ook actief is in Guatemala. Er zijn gesprekken gevoerd met andere stichtingen, die ook specifiek gericht zijn op onderwijsprojecten in Guatemala, maar die hebben helaas niet tot een gewenst resultaat geleid. Er heeft zich inmiddels ook een fantastische, nieuwe sponsor gemeld, die erop vertrouwt, dat we minimaal op dezelfde voet doorgaan en jaarlijks, kwalitatief hoogstaande, verantwoording afleggen, zowel financieel, alsmede m.b.t. de ontwikkeling van de studenten. Daarom heeft het huidige bestuur besloten nog minimaal 3 jaar door te gaan op dezelfde basis als jullie van ons gewend zijn. Dus schroom niet om de site ( www.uno-mas.org ) regelmatig te bezoeken en bij deze zijn jullie ook uitgenodigd om deze nieuwsbrief te verspreiden binnen jullie eigen netwerk, waarvoor dank mede namens onze partners en studenten in Guatemala!

Het bestuur van de stichting wenst u allen prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2025.

Bestuur stichting Uno-Más
Ana Maria Ackermans, Jeroen de Jager
Nico Claassen
Bijzondere collectes
16 februari         Kerk in Aktie       Binnenlands diaconaat
Omzien naar gevangenen.
Jaarlijks komen 33.000 mensen in de gevangenis terecht.
Jezus vraagt ons niet te oordelen maar barmhartig naar hen om te zien. Daarom reikt Kerk in Aktie (ex) gevangenen, tbs - patiënten en hun familie een helpende hand om te werken aan herstel.
Kerk in Aktie steunt diverse organisaties die omzien naar gevangenen en hun partners en kinderen, hen bezoeken tijdens de detentie, maar ook een nieuwe kans bieden in de maatschappij.

23 maart             Kerk in Aktie       Werelddiaconaat
In de Colombiaanse hoofdstad Bogota groeien veel kinderen op in wijken vol armoede en geweld. Het buurtcentrum is een veilige plek waar ze terecht kunnen voor sport, spel en creativiteit. Er kunnen hier ook 45 jongeren een koksopleiding volgen.
Ook ouders worden begeleid. De kinderen leren hun rechten kennen. Ze worden weerbaar gemaakt tegen geweld en kunnen op deze manier een beter bestaan opbouwen.
Voor veel kinderen is het centrum hun tweede thuis.
Van harte aanbevolen.








Onderstaand bericht ontvingen wij vanuit de Augustinusparochie:
Beste redactie,
Graag geef ik een aantal activiteiten door van onze Augustinusparochie voor jullie gemeenteblad ’t Kerkklokje protestantse gemeente Dinther c.a., tevens op jullie verzoek na de bijeenkomst in de Ark hedenmiddag:
Op zondag 9 februari zullen de koren van de Augustinusparochie (Heeswijk-Dinther, Berlicum/Middelrode en Loosbroek) hun muzikale kwaliteiten ten gehore brengen in de kerk van Middelrode tussen 13.30 uur en 15.30 uur, toegang gratis.
Op zondag 13 april, Palmzondag, voert een projectkoor o.l.v. Greet Strijker (dirigent van de cantorij protestantse gemeente Berlicum-Rosmalen) de Lukaspassie uit van Huub Oosterhuis op muziek gezet door Antoine Oomen in de Antonius van Paduakerk te Loosbroek, aanvang 15.00 uur. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.
Op dinsdag 13 mei om 19.30 uur geeft pastor Frank van Roermund o. praem een lezing over de heilige Augustinus die een uitgebreide verhandeling heeft geschreven over de betekenis van muziek voor het gebedsleven. Van Augustinus is dan ook de beroemde uitspraak: ‘Zingen, dat is twee keer bidden’. En Lieke Beirnaert dirigent van koor Servanto uit Loosbroek geeft diezelfde avond een theoretische onderbouwing van het zingen als meditatieve oefening en oefent zij met de aanwezigen ritmische klanken, zoals veel koren hun repetities beginnen. U bent van harte welkom!
 
Met vriendelijke groet,
Martien van Boxmeer, Loosbroek
Lid pastoraatsgroep Augustinusparochie



 
terug
 
 

kerkdienst met kindernevendienst / Koffie na de dienst
datum en tijdstip 06-04-2025 om 10.00
meer details

kerkdienst
datum en tijdstip 13-04-2025 om 10.00 uur
meer details

Palmzondag projectkoor
datum en tijdstip 13-04-2025 om 15.00
meer details

koffiemiddag in de Ark
datum en tijdstip 17-04-2025 om 14.30
meer details

 
kerkklokje febr /mrt 2025
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.